Между 70 и 80% българина плаща за лекарствата от  джоба

...
Между 70 и 80% българина плаща за лекарствата от  джоба
Коментари Харесай

Аркадий Шарков: Над 1 млн. българи се отказват в даден момент от лечението си, защото не могат да си купят лекарства

Между 70 и 80% българина заплаща за медикаментите от  джоба си. 20% от хората са се отказвали от назначената им от доктор терапия, тъй като не им доближават парите. А тези 20% представлядат 1 млн. души и това са най-често хората над 50-годишна възраст.  

Това разяснява пред Нова тв специалистът Аркадий Шарков. 

В тази група на хора, които не могат да си разрешат лекуване, са пациенти със съдови болести, а България е преди всичко по гибел от този вид болести, добави той. 

Този 1 млн. души, които се е налагало да пресечен лечението си в даден миг, е притеснително. Обикновано става дума за хронично заболяване, при което медикаментите би трябвало да се взимат всеки ден. А когато човек не може да си разреши лекуване и накъсва лечението си заради липса на средства, тя става неефективна, изясни той.

Състоянието на подобен човек в даден миг се утежнява, тъй като лечението е станала неефективна, влиза в болница и разхода за неговото лекуване се усилва неведнъж, тъгите за него и неговото семейство също неведнъж се усилват, уточни той.

Средното доплащане за лекуване в Европа от страна на пациента е 16%, а при нас то е над 40%, т.е. имаме доста какво да догоним, уточни той.

В никоя друга страна няма хора, които да доплащат за здраве повече от българите, сподели още специалистът. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР